Házasság 2:0 (Harmat: Budapest, 2018)

 

„A Kapcsolatot cseréld, ne a társad!”– szólítja fel Dr. Mihalec Gábor a Házasság 2.0 című könyv írója azokat a házasságban élőket, akik kapcsolatuk válságára egy újabb kapcsolatba meneküléssel válaszolnának. A szerző egyik célja segítségnyújtás a vívódó házasok számára, akik eszközök hiányában nem találják a módját a kapcsolatuk megmentésére és új alapokra helyezésére.

Hogyan lehetséges a házasság 1.0 felbomlása után felépíteni a házasság 2.0 intézményét? A könyvben olyan szempontok szerint veszi górcső alá a házasság intézményét a szerző, amelyek vizsgálata közben feltárulhatnak a kapcsolatban rejlő hibák, amelyek kijavítására az olvasó konkrét példákon keresztül kaphat megoldási javaslatokat. Körbejárva a kommunikáció, az aktív cselekvés, az integritás, a feltétel nélküli elfogadás és a konfliktuskezelés témakörét, nagy valószínűséggel kerülnek napvilágra azok a rendellenességek a kapcsolatban, amelyek a kapcsolat válságához vezettek, ezért kezelésre szorulnak. A házassági válságon túljutott, már a házasság 2.0- ban élő párok történeteinek tanulságai is jó eséllyel erősíthetik a reményt a bajba jutott kapcsolatok megjavítására.

Milyen problémák merülhetnek fel a kapcsolatban, amelyekre figyelni kell? Milyen intő jelek utalnak problémákra egy kapcsolatban? Mi a következménye a házasságban annak, ha a szeretet nem döntés eredménye, hanem csak érzelmeken alapul? Miért fontos a házasságban társ elfogadása a megváltoztatása helyett? Miért jó a házastársi kapcsolatra figyelni szülőként is? Hogyan javíthatók ki a kommunikációban rejlő hibák a házastársi kapcsolatban? Hogyan változtatja meg a házasságot alapjaiban az, ha a pár megtalálja közös létezésének értelmét?

Ebben a könyvben a válságban lévő házaspárok mellett azok a párok is találhatnak elakadásokat saját belső kapcsolati működésükben, akik esetleg korábban még észre sem vették azokat. Rajtuk kívül hasznos lehet a könyv elolvasása jegyeseknek, friss házasoknak, vagy azoknak is, akik a környezetükben élők körében tapasztalnak házassági problémákat és segítő szándékkal kívánnak hatást gyakorolni az esetleges elakadásokban.

Murányi Anita