Nagypéntek – 2022

A nagypénteki szokáshoz híven a gyülekezet nagy része fekete ruhában emlékezett meg a Megváltó Jézus Krisztus haláláról. Sipos Noémi, Fóris Tibor testvérek és az énekkari szolgálatokat követően Meláth Levente olvasott fel az Ézsaiás 53. részéből.
Az igehirdetés alapigéje Lukács evangéliumának 24. rész 13 -21 verse volt. Meláth Attila lelkipásztor különleges időnek nevezte azt, amelyben élünk a kiszámíthatatlansága miatt. Jézus Krisztus mennybemenetele óta a végidőket éljük, mégis 2020 óta megnőtt a veszélyhelyzet és a fenyegetettség. Nem tudjuk mikor lesz vége a járványnak és a háborúnak és kifejezte félelmét a háborús konfliktus kiterjedése miatt. A búza termesztés kimaradása 2 milliárd ember éhségét okozhatja. Ilyen időben Isten igéje arra bátorít, hogy jobban ismerjük Jézust. Szemtanúk hogyan gondolkodtak kétezer éve a nagypéntekről. Jézust rágalmazták, megverték, leköpdösték, így vitte ki a kereszt rövidebb gerendáját a Golgotára, ahol iszonyatos kínok között halt meg délután háromkor. A főpapok és a nép vezetői megnyugodtak és ünnepeltek, hiszen sikerült megszabadulniuk Jézustól. Pilátus szégyenkezhetett, mert felesége álmot látott, ezért reggel kérlelte férjét, hogy ne bántsa Jézust. Pilátus igyekezett mindent megtenni ezért, csak egy dologgal nem számolt, hogy a tömeg elkezdte kiáltozni, hogy „Nem vagy a császár barátja, ha elengeded Jézust”. Mivel Pilátus száműzetésnek élte meg, hogy Júdeában volt, elege lett a zsidók lázadásaiból, ezért már nagyon szeretett volna hazajutni, vagy jobb helyre kerülni, Pannóniába, vagy Galliába. Ehhez a császárral jóban kellett lennie. Jézus szerint viszont Istennel kell jóban lenni. Erre a mondatra Pilátus megölette Jézust. Mária és Mária Magdolna sírtak, Júdás felakasztotta magát, Péter keservesen sírt a tagadás miatt. A tömeg megelégedetten hazament.
Ma sokan nem is tudják, hogy nagypénteken mi történt. Jézus szerint az történt, ami mindennél többet ér, amit Isten eleve eldöntött, hogy megbékítse magával az emberiséget. Jézus halála a történelem legnagyobb győzelme. Isten báránya meghalt értünk, hogy mi ne haljunk meg. Mit látunk mi a nagypénteki eseményekről? Jézus áthúzta az adóslevelünket, lefegyverezte az ellenségeinket és örökké szeret minket. Aki hisz Krisztusban, azzal négy dolog történik. Megtelik a minden értelmet meghaladó békességgel. Megtelik örömmel. Kap reménységet. Hála és köszönet van a szívében. Ez mind a keresztnek köszönhető.

(M.K.Anita)