Útmutató a tanuláshoz

A tanulás mint kötelesség, mint jutalom és mint a megfogható gazdagság útja….

“Ismerd meg juhaidat egyenként, törődj gondosan a nyájakkal, mert a kincs nem marad meg örökké, sem az ékszer nemzedékről nemzedékre! Amikor behordják a szénát előtűnik a sarjú, és mikor begyűjtik a hegyekről a takarmányt, akkor a bárányokért  ruhát, a kecskékért mezőt vehetsz; és lesz elég kecsketejed eledelre, házad népe eledelére és szolgáid megélhetésére.” Példabeszédek 27:23-27

 
Tanulás mint kötelesség a Szentírás szerint

“Ismerd meg juhaidat egyenként, törődj gondosan a nyájakkal”

Abban az időben a zsidók állattenyésztéssel foglalkoztak, gazdagságukat is állatokban mérték. Amiből éltek, abból gazdagodtak. Az állattenyésztés itt kifejezi egy Istenfélő ember munkáját, amivel eltartja magát és családját. A mi időnkre lefordítva minden munka kifejezi ezt, amivel anyagiakat teremtünk, illetve kenyeret biztosítunk magunk és családunk részére. A tanulókra vetítve ez a tanulás. Tehát  “Ismerd meg juhaidat egyenként, törődj gondosan a nyájakkal” tanuló nyelvre fordítva egyenként törődj a vizsgáiddal, a tanulmányaiddal, hogy minden követelménynek megfelelj. Rendszeresen menj az előadásokra, rendszeresen tanulj, tedd le a vizsgáidat, és ne csússz ki az időből.

 

A tanulás mint jutalom az élet meghatározott szakaszában

” Mert a kincs nem marad meg örökké, sem az ékszer nemzedékről nemzedékre!” 

Mert a tanulásra szánt időszak nem tart örökké. Nem lesz rá mindig lehetőséged, életed során más kötelezettségeid lesznek. Használd ki az időt ami erre adatott. “Mert a kincs nem marad meg örökké, sem az ékszer nemzedékről nemzedékre!” Sokan örököltek intelligenciát, vagy tehetséget, de nem foglalkozást. Elődeink kemény munkával érték el mindazt amijük van és aminek egy részét mi is élvezhetjük, de vannak más dolgok, amiket ha szeretnénk, nekünk kell érte megdolgozni. Itt jönnek képbe a tanulmányaink, aminek segítségével a tudás gazdagságát érhetjük el.

Példabeszédek 14:24: “A bölcseknek koronája  a gazdagság, de az ostobák bolondsága csak bolondság.

A tudást mindenki saját maga kell, hogy megszerezze, hogy mindig bölcsebb legyen. Apám kettő egyetemet fejezett be, tudom, hogy mit örökölhettem, mit tanulhattam tőle, de az ő diplomáját én nem hasznosíthatom, mert nem engem illet. Erőt kell vennem magamon és tanulnom. Vannak olyanok közöttünk, akiknek a szüleinek nem adatott meg a lehetőség hogy továbbképezzék magukat, de nekünk most megadatott, ezért meg kell ragadni az alkalmat, és addig tanulni, amíg lehet. Mert ez a lehetőség nem fog örökké tartani, csupán néhány évig.

A tanulás mint a megfogható gazdagság útja

” Amikor behordják a szénát előtűnik a sarjú, és mikor begyűjtik a hegyekről a takarmányt, akkor a bárányokért a ruhát, a kecskékért mezőt vehetsz… “

 Az itt leírtak az év annak az időszakáról beszél, ahol a felnevelt állatot valami más jóért cserélhették el az állattenyésztők. Amennyiben rendszeresen tanulsz, eljön az a nap, amikor befejezed az egyetemet, fölemeled a diplomádat, és kifizetődik. Felkészülve várd azt a napot amikor eljön az idő, és ne késs a kötelességek kiteljesítésével a tanulmányaidban . 

“…akkor a bárányokért a ruhát, a kecskékért mezőt vehetsz; és lesz elég kecsketejed eledelre, házad népe eledelére és szolgáid megélhetésére.”
“Akkor” Ó ez a varázslatos időszak, amikor befejezzük az egyetemet, hogy nagyobb fizetést kapjunk, amikor majd dolgozni kezdünk. Most szenvedünk, tanulunk, hogy a későbbiekben könnyebb életünk legyen. “Akkor” kifizetődik majd tudásunk, vehetünk majd ruhát és mezőt. Az új mezők megvétele napjainkban munkabefektetés. Amikor befejezed, vehetsz anyagi megfogható dolgokat. A munkádból kényelmesen megélhetsz, segítheted családodat, és munkásaidat, amennyiben saját céged lesz.

 

Forrás:http://www.eus.org.yu/magyar/main.html