Karen Kingsbury: Megváltás

Karen Kingsbury Megváltás-sorozata teljesen lenyűgözött.

Mind az öt fejezet a Baxter családon keresztül mutatja be a hívő élet áldásait és nehézségeit. Ráébresztett arra, hogy keresztény emberek is hibáznak, esnek kísértésbe, és még velük is történhetnek rossz dolgok akkor is, ha Isten útján járnak. Isten nemcsak megsebez, de be is kötöz, sőt csodákra képes. Képes arra, hogy betegségeket meggyógyítson, kihozzon a gyászból, évtizedek óta tartó reménytelen kapcsolatokat állítson helyre, és a legelveszettebb gyermekét is visszaterelje magához.

Az első fejezetben Karinek szembe kell néznie azzal, hogy nem lehet gyermeke. Mikor mégis sikerül teherbe esnie, kiderül, hogy a férje megcsalta és elhagyta őt. Mindenki tanácsa ellenére küzd a házasságáért, ám gyerekkori szerelme igencsak összezavarja a helyzetet.

A második fejezetben Ashley van előtérben. Ashley próbálja elfelejteni a múltban elkövetett hibáit. Úgy gondolja, kudarcai miatt soha nem fog neki senki megbocsátani, ő sem lesz képes szeretni. Mikor elkezd dolgozni egy alzheimeres idősotthonban, a betegek segítenek neki a gyógyulásban. Megtanítják, milyen az őszinte szeretet, és ráébred, hogy önmagának is meg kell bocsátania a továbblépés érdekében.

A harmadik fejezetben Luke, az ötgyermekes család egyetlen fiúgyermekének legsötétebb időszakába csöppenünk bele. A 2001. szeptember 11-ei események és egy hiba miatt hátat fordított a hitének, a családjának és szerelmének, Reagannek. Luke tombol, lázad, kapcsolatot kapcsolatra halmoz, mindeközben New Yorkban Reagan az ő gyermekét várja, és ő erről mit sem tud.

A negyedik fejezetben Brooke, a legidősebb Baxter lány néz szembe nehézségekkel. Egy medencés parti tragédiával végződik. Hároméves kislánya napokig az életéért küzd. Az egész család, mint egy hadsereg, éjjel-nappal egymást váltva imádkozik a kis Hayley-ért. Mindemellé társulnak házassági problémái férjével, amelyek a tragédia bekövetkeztével csak tovább romlanak.

Az ötödik fejezetben kissé ellentétes érzelmek mozognak egymás mellett. Minden családtagnak oka van az ünneplésre, egy családtag kivétel. Egy halálos diagnózis megtöri a családi békét, az örömöt, és fájdalmat okoz mindannyiuknak. Az események során fény derül egy olyan titokra, amit eddig senki sem tudott, mégis az egész életükre hatással van.

A gyötrelmek során a család gyászol, ám mégis reményteljes, hiszen tudják, a szeretet mindent elfedez, és Isten a legnehezebb pillanatokban is képes kegyelmet és örömöt adni számukra.

Isten sosem ígérte azt, hogy nekünk nem lesz nehéz életünk, nem ígérte, hogy sima lesz a hozzá vezető út, de megígérte, hogy mindvégig mellettünk lesz. Kijelentette, hogy fordulhatunk felé, kereshetjük őt és imádkozhatunk.

A könyvben szereplő család élete talán drámai fordulatot vesz olykor, mégis elgondolkodtat azon, hogy milyen apró és törékeny az emberi élet.

Ez a könyvsorozat nagyszerűen bemutatja, hogyan tudunk úgy élni, hogy Isten a mindennapjainkban jelen lehessen. Képes arra, hogy átformálja a gondolkozásunkat akkor is, ha próbák jönnek. Hálás vagyok Karen Kingsburynek és írótársának, Gary Smalley-nak, hogy létrehozták a Megváltás-sorozatot. A Baxter család egészen a szívemhez nőtt. Gyakran eszembe jut egy-egy élethelyzet során a család sorsa, hisz velük együtt éltem át mindent, ami velük történt. Úgy érzem, sokat fejlődhettem általuk. Mindig emlékezni fogok erre a csodálatos családra.

(Szlepákné Kiss Tamara )